Ο συνοικισμός Αρσακλί (πουρνάρι) της κοινότητος Καπουτζήδων (Πυλαίας) μετονομάζεται εις Πανόραμα (Επαρχία Θεσσαλονίκης)», διάταγμα 12.3.1928 (ΦΕΚ 81/14.5.1927) [Χουλιαράκης 1975, 317].

 

Μέχρι το 1912 ήταν ένας καθαρά μουσουλμανικός τουρκικός οικισμός 200 ατόμων. Στη συνέχεια ερήμωσε καθώς οι κάτοικοί του αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στην Τουρκία. Η ελληνική διοίκηση εγκατέστησε εδώ χριστιανούς πρόσφυγες από διάφορα χωριά του Πόντου και του Καυκάσου. Οι περισσότεροι από αυτούς μιλούσαν την ποντιακή διάλεκτο. Το 1928 ήταν ένα προσφυγικό χωριό 550 περίπου κατοίκων.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών Πυλαιωτών οι Αρσακλιώτες πουλούσαν πουρνάρια στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Bρίσκεται ανατολικά της Θεσσαλονίκης μετά την Πυλαία στους πρόποδες του Χορτιάτη και σε υψόμετρο 250 μέτρων . Εξαιτίας της θέσης του αμφιθεατρικά με θέα την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και της φυσικής του ομορφιάς, θεωρείται μία από τις πλέον προνομιούχες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας μαζί με την Πυλαία. Απλώνεται σε έκταση 33.000 στρεμμάτων, μέσα σε δάσος, με πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό κόλπο, σε απόσταση μόλις 14 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, και αποτελεί αμιγώς οικιστική περιοχή υψηλής ποιότητας κατοικίας.

Το 1948 εκδόθηκε ο Νόμος 751 «Περί προστασίας των απολυομένων εκ των υπηρετούντων ή υπηρετησάντων εις τας τάξεις του στρατού κατά την διάρκεια της παρούσης κατά του Έθνους συμμοριακής δράσεως» .  Στην Κοινότητα Πανοράματος λοιπόν παραχωρήθηκαν κλήροι 1000 τμ σε δικαιούχους στρατιωτικούς, οι οποίοι ίδρυσαν τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό «Νέο Πανόραμα» και πρόσθεσαν ένα ακόμα προάστιο στην μικρή τότε Κοινότητα.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προσαρτώνται στην Κοινότητα και ο οικισμός Κοίμησις της Θεοτόκου, της Ανάληψης, ο οικισμός Αμπελών και τα Πλατανάκια . Από τη δεκαετία του 1970 το Πανόραμα αναπτύχθηκε ραγδαία και εξελίχθηκε σε πολυτελές προάστιο της Θεσσαλονίκης. Μόλις μετά το 1974 η Κοινότητα γνωρίζει ραγδαία επέκταση οικιστική κυρίως νότια της περιοχής του Ν.751 και του οικισμού Μακεδονία.

Επί θητείας Ιωάννη και Ισαάκ Σαμανίδη (1975-1986) η Κοινότητα Πανοράματος συνδέθηκε με το δίκτυο της Ε.Υ.Α.Θ. δίνοντας μεγάλη ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής οι οποίοι δοκιμάζονταν από το πρόβλημα της λειψυδρίας. Τότε διανοίγονται και ασφαλτοστρώνονται οι πρώτοι κεντρικοί δρόμοι, διαμορφώνονται οι πρώτοι υπαίθριοι χώροι άθλησης και μονάδες εκπαίδευσης.

Κατά την δεκαετία του 1980 οι κάτοικοι μαζί με τους κοινοτικούς άρχοντες οργάνωσαν μεγάλες κινητοποιήσεις εναντίον της απόφασης της τότε ελληνικής κυβέρνησης να μεταφέρει τις φυλακές του Επταπυργίου στο Στρατόπεδο του Αντωνίου Ζώη στο Πανόραμα. Οι κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και κατάφεραν να αποτραπεί το σχέδιο αυτό και να μεταφερθούν οι φυλακές στην περιοχή των Διαβατών. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται το ψυχικό σθένος ,το μεράκι και η εξυπνάδα των προσφύγων  που μετέτρεψαν  έναν άγονο τόπο σε μια από τις καλύτερες και ομορφότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης .Τέτοια γεγονότα είναι παράδειγμα προς μίμηση .

Στη φωτογραφία απεικονίζεται ο Λάζαρος Παναγιωτίδης, που διετέλεσε πρόεδρος της κοινότητας Πανοράματος. Είπε : «Στο Αρσακλί ήλθα 16 ετών παιδί, σε ένα γυμνό τοπίο, χωρίς δέντρα, νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, με μερικές λαμαρινένιες  σκόρπιες παράγκες από εδώ και από κει που θύμιζαν κάποια ανθρώπινη παρουσία».

*Ο Κωνσταντίνος Καρπούζης είναι Ελεύθερος επαγγελματίας , Προγραμματιστής ιστοσελίδων και σύμβουλος Δημοτικής Ενότητας Πυλαίας

 

http://www.thessnews.gr/article/30125/to-panorama-otan-itan-arsakli

Απαντήστε